Fysiotherapiepraktijken staan onder toenemende druk. Een combinatie van factoren zorgt voor een complex speelveld, waar praktijkhouders moeilijk grip op krijgen. Dan is het fijn dat je kunt leunen op een netwerk als Het Gezonde Net. De drijvende krachten achter Het Gezonde Net, – Ron, Wibo en Roosmarijn, – vertellen in dit interview welke pijlers er in 2024 op de agenda staan en hoe ze jou als praktijkhouder kunnen ondersteunen en ontzorgen, zodat jij weer meer rust en overzicht krijgt.
Werken aan leiderschap en ondernemerschap
Ron: “De uitdagingen in de fysiotherapie zijn talrijk. Eén van de voornaamste zorgen van praktijkhouders is de immense werkdruk waarmee zij geconfronteerd worden. Zowel intern als extern worden er hoge eisen gesteld, terwijl ontwikkelingen in het zorglandschap snel plaatsvinden. Het is voor menig praktijkhouder moeilijk om overzicht te houden wat er allemaal speelt.
Vragen die de nodige onrust teweeg brengen in de fysiopraktijk zijn bijvoorbeeld: Wat heb ik als praktijkhouder nodig om aan de toekomstplannen, zoals is afgesproken in IZA en GALA, tegemoet te komen? Concreet: Hoe gaan we in de regio samenwerken, hoe gaan we digitaliseren, hoe krijgen we patiënten en therapeuten daarin mee?
Daarbij komt nog de druk van personeelsschaarste, waardoor teams extra belast worden. De uitdaging voor praktijkhouders is dan ook om hun team gemotiveerd te houden en tegelijkertijd mee te bewegen met de markt, zonder dat ze hun team overvragen.”
Roosmarijn: “Eén van de grootste uitdagingen voor praktijkhouders is de overgang van fysiotherapeut naar ondernemer. Het besef groeit dat goed leiderschap en werkgeverschap cruciaal zijn voor het succes van een praktijk.”
Wibo: “Daarnaast zien we dat het type werknemer verandert; waar de oudere generatie werk centraal stelde, zoekt de jongere generatie naar zingeving en balans tussen werk en privé. Het is essentieel dat leiderschap en leiderschapsstijl zich aanpassen aan deze veranderingen om medewerkers te behouden en te motiveren. Als je daar tijd en aandacht aan besteed dan kun je jouw team beter begeleiden in waar jij met je praktijk naar toe zou willen. Vandaar dat we ook gekozen hebben om leiderschap als apart thema te nemen dit jaar, om de praktijkeigenaar te helpen die leiderschapsrol te vinden, die past in deze tijd.”
Roosmarijn: “We gaan leiderschap echt handen en voeten geven dit jaar en tailormade aanbieden aan praktijken. Je leert kansen te herkennen en jezelf verder te ontwikkelen in datgene waar je sterk in bent. Verder leer je ook capaciteiten binnen het team te benutten, en taken te delegeren zodat je effectief jouw praktijk kunt runnen.”
Naar een innovatief kwaliteitsmodel
Ron: “Naast het thema leiderschap staat dit jaar tevens ons nieuwe online Kwaliteits- en Innovatiesysteem INKWALA centraal. Dit moet jou als praktijkhouder helpen bij het behouden van overzicht en het efficiënt managen van veranderingen. Wij hebben het HKZ-certificeringsmodel omgebouwd naar het systeem van het Innovatieplatform Fysiotherapie (IPF). ‘Verandering’ wordt daarbij een constante factor binnen je organisatie.
Dit nieuwe model is wetenschappelijk onderbouwd en biedt praktijken inzicht in de benodigde organisatorische aspecten en veranderingen. Het doel is om praktijken te ondersteunen bij het identificeren en aanpakken van de belangrijkste knelpunten voor toekomstige groei en ontwikkeling. Met andere woorden: Het geeft jou inzicht aan welke knoppen je moet gaan draaien om jouw praktijk toekomstbestendig te maken.”
Roosmarijn: Bij Het Gezonde Net streven we ernaar om jou als praktijkhouder te ondersteunen en te ontlasten. Er vinden veel veranderingen plaats in de ‘buitenwereld’ en het INKWALA systeem is ontwikkeld om deze complexe informatie te structureren en te vereenvoudigen tot behapbare stukjes. Om je nog beter van dienst te zijn, hebben we een checklist samengesteld met de huidige marktcriteria. Deze checklist stelt jou als praktijkhouder in staat om een duidelijk beeld te krijgen van waar je staat, waar je naartoe wilt, en om te bepalen welke aspecten je moet omarmen in je organisatie.”
Doorontwikkelen van nieuwe financieringsmodellen
Wibo: “Het is een feit dat we straks met minder mensen meer werk moeten gaan doen; dat roepen we allemaal in de zorg, maar tevens merken we dat de urgentie nog niet echt gevoeld wordt. Die urgentie gaat er volgens ons wel sneller komen dan nu wordt gedacht. Het Gezonde Net probeert daar op voor te sorteren. We zijn aan het nadenken welk bedrijfsmodel er voor nodig is in de toekomst. Je moet na gaan denken hoe je een veel betere marge kunt behalen in een zorgorganisatie met minder professionals. We zijn nu gebonden aan het systeem dat per half uur betaald wordt, per behandeling. Er zijn andere financieringsmodellen mogelijk. Dit zijn we landelijk aan het onderzoeken en tijdens het Kasteeloverleg in mei zullen we er extra aandacht aan besteden om te kijken hoe we die doorontwikkeling kunnen maken.”
Ron: “Kortom, de komende periode staan er in ieder geval twee concrete onderwerpen op de agenda: Het introduceren en implementeren van INKWALA en het onderwerp Leiderschap. Op praktijkniveau gaan we hiermee aan de slag. Dan kunnen we op een gegeven moment gaan benchmarken. Ik ben ervan overtuigd dat dit meer rust, meer overzicht en ook meer richting gaat geven.”
“Verder hebben we nog twee belangrijke subthema’s op de agenda dit jaar: Subsidies en de inkoopvoordelen van InPraktijk. Het Gezonde Net houdt scherp in de gaten waar subsidiekansen liggen en deze kunnen we aanvragen voor praktijken als er interesse is. Ook de inkoopvoordelen van InPraktijk worden nog onvoldoende gebruikt en zullen we de komende tijd weer verder gaan upgraden.”
Regiomeetings en Kasteeloverleg
“Als laatste wil ik opmerken, dat we ontzettend blij zijn met onze leden en we hopen dat de interactie met elkaar zo blijft en nog beter wordt. Blijf contact houden zodat we elkaar niet uit het oog verliezen. Laat ons weten wat jij nodig hebt om betrokken te zijn.“
“Ik wil iedereen oproepen om naar de regiomeetings te komen èn naar het Kasteeloverleg op donderdag 30 mei. Op die dag geven we een update van de zorginkoop van de zorgverzekeraars en hebben we een interactief programma over regionalisering en nieuwe toekomstige financieringsvormen. Het definitieve programma zullen we zo spoedig mogelijk met jullie delen.”