Samen met drie maten is Paul van Dongen eigenaar van Fysiotherapie De Nije Veste in Nijkerk. In 12 jaar tijd hebben zij de praktijk zien groeien tot een succesvolle organisatie met 18 fysiotherapeuten en 2 praktijkassistenten. Heel mooi, maar hoe zorg je er met een groot team voor dat iedereen tot zijn recht komt in de praktijk? In een tijd met grote arbeidsschaarste lijkt gezond werkgeverschap bijna een must. Hoe je dat aanpakt? Paul geeft zijn visie.
Paul: “Het werkgeverschap is iets waar ik 12 jaar geleden bij toeval ingerold ben. Goede leiders hebben visie en oog voor nieuwe kansen, kunnen analyseren en (bij-)sturen, kunnen anderen stimuleren en uitdagen. Samen met onze medewerkers geven we invulling aan onze visie. In het ‘samen’ ligt wat mij betreft ook de kracht. Ik wil liefst geen protocollen opleggen of vertellen hoe het moet. Als zorgprofessionals zijn zij hier prima zelf toe in staat. Die hoef ik niet te motiveren om van betekenis te zijn.”
“We creëren een veilige omgeving voor onze medewerkers”
“Ik wil onze medewerkers laten doen waar ze goed in zijn en waar ze hun energie uit halen. Als werkgever vind ik het belangrijk een omgeving te creëren, waarbinnen zij zich veilig voelen en hun sterke kanten kunnen ontwikkelen. Dan durven medewerkers hun nek uit te steken. De maatschap maakt de belangrijke keuzes, maar bij onderdelen van het beleid willen we onze medewerkers mede-eigenaar maken. Bij voorkeur bepalen we gezamenlijk de manier waarop we met elkaar en met onze patiënten willen werken.”
“Ik denk dat vertrouwen in je medewerkers een belangrijke schakel is bij gezond werkgeverschap. Het team krijgt bij ons de ruimte zelf dingen op te pakken. Fouten maken mag, als de intenties maar goed zijn. Goede communicatie en goed voorbeeldgedrag zijn een vereiste, maar ook ik maak fouten. Daar ben ik open en eerlijk in.”
Hoe faciliteer je gezond werkgeverschap?
“We gaan graag duurzame, stabiele relaties aan met onze medewerkers. We bieden daarom een vast salaris. Dus geen gedoe over agendavulling of urenregistratie. Als je niemand behandelt, dan doe je andere taken. Het biedt ook de mogelijkheid tijd te plannen voor praktijkzaken buiten de directe patiëntenzorg om. Collega praktijkeigenaren zijn dan bang dat agenda’s onvoldoende gevuld zijn, maar ik ken geen medewerker die de kantjes er vanaf loopt.”
“We willen fysiotherapeuten met gedeelde kennis koppelen in kerngroepen, om verbetering in onze behandelprocessen aan te brengen. Scholing vergoeden wij 100%, mits dit past binnen de visie van de praktijk. Ook de uren worden vergoed. En om patiëntendossiers tijdig op orde te brengen mogen medewerkers tijd reserveren in hun agenda.”
“We hebben ervoor gekozen geen functionerings- of beoordelingsgesprekken meer te voeren. In plaats daarvan houden we coachgesprekken. We focussen er in deze gesprekken op hoe we elkaar kunnen helpen onze gezamenlijke doelen te bereiken. We merken dat medewerkers niet meer nerveus zijn voor het gesprek en we er meer uit kunnen halen.”
“Ik zoek de juiste balans tussen contractuele verplichtingen en werkplezier”
“Als werkgever wil ik het beste uit mijn medewerkers halen en samen kwalitatieve zorg aanbieden. Zo ben ik constant op zoek naar de juiste balans tussen contractuele verplichtingen enerzijds en werkplezier anderzijds. Er is met betrekking tot kwaliteitsbeleid de afgelopen jaren veel langsgekomen, zoals HKZ en ‘Plus praktijk’. Dat heeft ons geholpen onze processen te optimaliseren, maar heeft uiteindelijk niet het verschil gemaakt. Het heeft wel verdeling gebracht binnen de beroepsgroep. Het recente 100 leden initiatief is daar wel het trieste dieptepunt van.”
“Zorgverzekeraars stellen hoge kwaliteitseisen. Wat ik lastig vind aan het contracteren, zijn de verschillen tussen verzekeraars en de aanhoudende paarse krokodillen. Maar ik vrees dat we die grotendeels aan onszelf (de beroepsgroep) te danken hebben. Het liefst werken we contractloos, maar dat is voor onze organisatie geen optie. We hebben de zorgverzekeraar dus nodig, het zal niet helpen die tegen ons in het harnas te jagen. Dat betekent niet dat we alles moeten slikken; wel moeten we het gesprek aangaan en leren omgaan en anticiperen.”
“Auditeren vermindert het werkplezier”
“Hetzelfde geldt eigenlijk voor auditeren: ook daar heb ik wel moeite mee. Als een instantie wil weten hoe onze kwaliteit is, dan zou ik zeggen: ‘kom maar eens bij ons binnen kijken.’ Een kijkje in de keuken levert volgens mij veel beter inzicht op dan een goed voorbereide audit. In de tijd van ‘Plus praktijk’ leverden audits enorme stress op. De kwaliteitseisen hebben zeker gezorgd voor een verbetering van processen en een hoger tarief. Maar zijn we daar nu betere fysiotherapeuten van geworden? Is de kwaliteit daar nu echt beter van geworden? Het voorbereiden kostte vooral veel tijd en energie. Het heeft zeker niet gezorgd voor meer werkplezier, integendeel. Verbeterplannen hebben bij ons vooral betrekking gehad op processen of het beter inrichten van het epd. Ik durf te beweren dat wij onze zaken goed op orde hebben, daar hebben we geen audit voor nodig. Maar ik snap ook wel dat de betaler wil weten waar hij nu eigenlijk voor betaalt.”
“Ik heb moeite met het schrijven van beleidsplannen en -planning. Ik doe het wel, maar kijk er eigenlijk zelden naar. Soms komt er iets op je pad waar je vooraf nog niet over had nagedacht. We beoordelen dan ad hoc of iets past binnen onze visie en gaan aan de slag om te ontdekken of iets werkt of niet. Dat laat zich niet altijd vastleggen in starre protocollen. Succes behaal je volgens mij niet door het te plannen, maar door het gewoon te gaan doen.”
“Gezond werkgeverschap zorgt voor rust binnen ons team”
“Gezond werkgeverschap heeft er mede voor gezorgd dat er weinig verloop is binnen ons team. Zelf zie ik dit als een goede graadmeter. Onze medewerkers zijn loyaal aan de praktijk. Ik weet dat ze via verschillende kanalen benaderd worden elders te komen werken. In de afgelopen 12 jaar zijn maar weinig collega’s uit zichzelf weggegaan. En vrijwel altijd is dat een open en eerlijk proces geweest.”
“Nieuwe collega’s vinden is moeilijk, maar niet onmogelijk”
“Ondanks de arbeidsschaarste is het ons het afgelopen jaar gelukt vier nieuwe collega’s aan te trekken. We merken wel dat dit moeilijker is geworden. In de tekst van een vacature probeer ik nadrukkelijk onze werkwijze en het gezond werkgeverschap te laten terugkomen. Onze slogan ‘Zorg met een glimlach’ proberen we overal uit te dragen en geldt niet alleen voor patiënten, maar ook voor de zorg voor onze medewerkers. Het teamgevoel is in onze praktijk heel belangrijk en dat spreekt blijkbaar aan bij sollicitanten.”
“Het Gezonde Net helpt ons toekomstbestendig te zijn”
“Het Gezonde Net is wat mij betreft een club die voorop loopt in het uitstippelen van de richting waarin de toekomstbestendige fysiotherapie zich zou kunnen ontwikkelen. Hier wordt goed gekeken naar ontwikkelingen in de markt. Er wordt zichtbaar gemaakt waar we naartoe gaan en hoe wij daar met onze praktijk op kunnen inspelen. Het Gezonde Net helpt ons koers te bepalen en verzorgt hiervoor opleidingen. Het is een partner om mee te kunnen sparren en die meedenkt in verbeterprocessen. Ik voel me door hen gesteund.”
“Als werkgever wil je het goede voorbeeld geven”
“Voor gezond werkgeverschap is een heldere visie, waarmee je anderen weet te inspireren, belangrijk. Faciliteer, zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen in de gewenste richting. Geef het goede voorbeeld, al kan dat best een uitdaging zijn. Als je al 30 jaar fysiotherapeut bent, zit je soms vastgeroest in je eigen manier van werken en kan het lastig zijn het nieuwe te omarmen. Maak twijfels en struikelblokken bespreekbaar in je team. Openheid is immers ook een voorbeeld van het gezond werkgeverschap.”