Klantervaring van Paul Tegelaar, praktijkeigenaar Papegaaij & Tegelaar Fysiotherapie in Kampen
Paul Tegelaar vormde samen met Maarten Papegaaij vijfendertig jaar lang de maatschap van Papegaaij & Tegelaar Fysiotherapie in Kampen. Samen hebben ze de praktijk zien en laten groeien tot wat het nu is: een fysiotherapiepraktijk met dertien gespecialiseerde fysiotherapeuten in een prachtig gezondheidscentrum. Paul en Maarten benutten al jaren de ondersteuning van Het Gezonde Net bij allerlei vraagstukken binnen hun praktijk. Toen Maarten met pensioen ging en twee medewerksters uit de praktijk, Hermien Koers en Elina Berghorst, tot de maatschap toetraden, werd er gebruik gemaakt van de praktijkscan van Het Gezonde Net.
Paul: “Het is logisch dat een dergelijke wisseling van de wacht binnen een organisatie voor verschuiving van functies, taken en rollen zorgt. De rol van zowel Hermien als Elina verschoof na twaalf jaar van medewerker naar leidinggevende. Maar we zagen ook wat veranderingen bij de medewerkers. Hoe ga je daar mee om en hoe laat je zo’n transitie binnen je organisatie goed verlopen? Ik vond het heel fijn dat ik op dat moment kon aankloppen bij een netwerk zoals Het Gezonde Net om daarover te kunnen sparren en Wibo heeft ons daar heel goed bij geholpen.”
“Het Gezonde Net ondersteunt op veel fronten”
“Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer precies weet wanneer we ons hebben aangesloten bij Het Gezonde Net. Het was in de periode dat we sterk groeiende waren en onze gang naar het gezondheidscentrum begonnen. In die periode kwam er een moment dat we gingen inzien dat de managementtaken niet meer zomaar in onze vrije uurtjes gedaan konden worden. Daarbij kwam het feit dat we zijn opgeleid als fysiotherapeut en niet als bedrijfsmanager. Onze eerste stap was om een HKZ gecertificeerde praktijk te worden. Dat hebben wij met behulp van het kwaliteitsmanagementsysteem van Het Gezonde Net op poten gezet en weten te borgen. Later hebben we gemerkt dat er op veel meer fronten ondersteuning van Het Gezonde Net beschikbaar was. Daar maken we dankbaar gebruik van.”
“Intercollegiaal overleg is heel prettig en basic”
“Wat ik bijvoorbeeld heel prettig vind is het intercollegiaal overleg. Omdat de aangesloten praktijken van het netwerk wat verder uit elkaar liggen, doet het geen pijn zogezegd om van alles met elkaar te delen. We kunnen een beetje benchmarken met elkaar. Je komt tijdens de twee regiobijeenkomsten per jaar met een man of vijftien bij elkaar en aan de hand van een programma word je bijgepraat. Ook neem je wel eens een kijkje in andermans keuken. Hoe mooi is dat. Door die bijeenkomsten krijg je een goede binding met elkaar en wordt het heel laagdrempelig om vragen aan elkaar te stellen. Laatst hadden we een chat met elkaar over de mondkapjes plicht, of we die wel of niet blijven hanteren na de versoepelingen. Dan heb je even kort overleg en krijg je inzicht hoe anderen daar in staan. Maar ik kan ook een vraag stellen over bijvoorbeeld de salariëring van een secretaresse met managementtaken binnen een fysiotherapiepraktijk. Dan krijg ik snel van iemand een reactie die zegt: ik stuur je zo even wat informatie via de mail. Dat zijn hele basic zaken. Iedereen staat er ook heel basic in, ook Wibo en Ron.”
“Scholingsaanbod is op maat gesneden”
“Ook van het scholingsaanbod van Het Gezonde Net, dat specifiek op onze branche is afgestemd maken we dankbaar gebruik. Ik heb zelf de cursus communicatie gevolgd en we hebben een cursus lean management afgerond. Binnenkort gaat één lid van onze maatschap de opleiding praktijkmanagement van Het Gezonde Net volgen. Die is net wat meer op maat gesneden dan andere managementopleidingen. Het Gezonde Net houdt ons ook goed op de hoogte van alle ontwikkelingen in het veld. Ik heb daar zelf niet de tijd voor om dat allemaal bij te houden. We worden met regelmaat bijgepraat over ontwikkelingen waar ik zelf niet met mijn neus bovenop heb gezeten. Dat is heel nuttig.”
Het lidmaatschap van Het Gezonde Net betaalt zich dubbel en dwars terug
“Er zijn legio redenen om je aan te sluiten bij een netwerk zoals Het Gezonde Net. Je hoeft het wiel op heel veel fronten niet meer zelf uit te vinden, je kunt gebruik maken van allerlei kortingen en je staat veel sterker als groep dan in je eentje. Maandelijks ben je een bepaald bedrag kwijt, maar dat betaalt zich op heel veel manieren dubbel en dwars terug.”
“Onze ervaringen met Het Gezonde Net zijn heel positief en ik zou elke praktijkhouder willen aanraden om van de diensten van het netwerk gebruik te maken. Zeker als je van plan bent om jouw praktijk te professionaliseren. Wij zagen onze praktijkvoering complexer worden en er werd steeds meer van ons gevraagd. Zoals ik al eerder zei, we zijn opgeleid tot fysiotherapeut en velen van ons hebben denk ik niet de ambitie om fulltime manager te worden. We willen patiënten blijven helpen. Dan is het gewoon noodzaak dat je ondersteuning vraagt. We hebben voor van alles bij Het Gezonde Net aangeklopt en dat gaat er in de toekomst toe leiden dat ik met een gerust hart over een aantal jaar met pensioen kan en dat de jonge garde lekker verder aan de weg kan blijven timmeren.”