De drie nieuwe eigenaren van Fysiofitness Bergambacht, Sabine Bakker, Nanda van Elven en Patrick Potuijt, werken sinds de overname in juli vorig jaar, in de hoogste versnelling. In hun nieuwe rol als praktijkeigenaar zien ze veel op zich afkomen en het komende jaar beschouwen ze voorlopig nog als één groot leerproces. Het drietal hoopt dat Het Gezonde Net hen in de toekomst op bepaalde punten gaat ontzorgen, net zoals oud-eigenaar Kees Bakker dat in het verleden heeft ondervonden.
Kunnen jullie een korte beschrijving geven van de praktijk en organisatie?
Sabine: “Mijn vader is eind jaren zeventig gaan werken bij deze van oudsher zijnde fysiotherapiepraktijk en is vrij snel maat geworden. Het was de tweede praktijk in Nederland die de combinatie maakte tussen fysio en fitness. Nu zijn we gevestigd in een gezondheidscentrum waar ook een grote fitnessruimte aanwezig is. Onze praktijk kun je zien als twee bedrijven in één. Voor de hoofdmoot is het een fysiotherapiepraktijk met een behoorlijk fitnesscentrum. Naast dat wij de fitness inzetten voor fysiotherapie en revalidatie, heeft het ook een eigen commerciële functie. Zo bieden wij hier ook groepslessen en losse fitness abonnementen aan. We zijn nu in totaal met acht fysiotherapeuten, twaalf fitnessbegeleiders en twee schoonmakers.”
Twee bedrijven in één
Nanda: “We hebben bij de praktijkovername gezegd dat we er een volledig kalenderjaar voor uittrekken om onszelf wegwijs te maken. We willen eerst alles zien en bekend raken met de dagelijkse zaken. Weten wie wat doet, hoeveel tijd het kost en stilstaan bij de vraag: wat is wijsheid in de zin hoe we het moeten organiseren. Die analyse gaan we na een jaar doen. Ik ben blij dat de vader van Sabine, die al meer dan veertig jaar eigenaar is, nog een tijd aan is gebleven als meewerkend fysiotherapeut. Hij fungeert als vraagbaak en sparringpartner.”
“Sabine doet met name het financiële stuk en de boekhouding. Ik ben vooral verantwoordelijk voor de fitness en heb als taken personeel, planning en schoonmaak. Patrick doet alles met betrekking tot de fysiotherapie en hij heeft het dagelijkse reilen en zeilen als taak. Hij is een beetje onze vliegende kiep, zogezegd. De wens is om te gaan rouleren, zodat iedereen alles een keertje heeft gezien en gedaan.”
“We moeten het reilen en zeilen nog goed onder de knie krijgen”
Patrick: “We hebben de organisatie zoveel mogelijk hetzelfde willen houden voor de collega’s. De uitdaging was ook hoe we met elkaar het overleg moesten regelen en hoe we de lijntjes kort konden houden. We hebben al wat functioneringsgesprekken achter de rug en we horen gelukkig dat er eigenlijk niet zoveel is veranderd binnen de organisatie. Alles loopt nog lekker door. Alleen wij zelf moeten het reilen en zeilen goed onder de knie krijgen. Nu lopen we over en hebben hele volle werkdagen. Soms komen we elkaar amper tegen en de week is voorbij voordat we daar erg in hebben. Rust en overzicht zou heel prettig zijn. Daar gaan we de komende tijd hard aan werken om dat voor elkaar te krijgen.”
Wat biedt Het Gezonde Net jullie als praktijkhouders?
Sabine: “We hebben denk ik al tien jaar een HKZ certificering en dat is tot stand gekomen met behulp van het Gezonde Net. Wij drieën kennen Het Gezonde Net eigenlijk alleen nog maar vanuit de audits voor de HKZ, vanuit de voorbereiding daarop en de begeleiding daarbij. Twee jaar geleden, toen corona begon, had Het Gezonde Net de subsidieregeling voor e-health aangeboden. Daar hebben wij gebruik van gemaakt. Dat zijn hele waardevolle dingen. Maar het afgelopen jaar zijn we met name bezig geweest met het hoofd boven water houden en leren zwemmen. We hebben onnoemelijk veel ‘eerste keren’ meegemaakt. Dus we hebben nog niet de handen vrij gehad om uit te zoeken wat externe organisaties voor ons zouden kunnen betekenen.”
We zijn ons aan het oriënteren wat we willen en kunnen met Het Gezonde Net
Nanda: “Tijdens de overname hebben we Het Gezonde Net er niet bij betrokken. Dat hebben we allemaal zelf gedaan. We zijn ons nu aan het oriënteren wat we allemaal kunnen en willen met Het Gezonde Net. Er is veel meer mogelijk dan dat we nu doen. Nu speelt Het Gezonde Net alleen voor de accreditering een rol binnen onze praktijk. Er zit veel meer in, waar we gebruik van zouden moeten maken.”
Patrick: “Out of the blue ging er een collega fysiotherapeut weg. Dit is door Het Gezonde Net opgepakt en zij hebben de vacature direct uitgezet bij Hogescholen. Dan merk je dat zo’n netwerk wel direct te hulp kan schieten. Helaas heeft het nog niets opgeleverd, want we vissen allemaal uit dezelfde vijver waarin veel te weinig vissen zwemmen. We moeten nu alles draaiende zien te houden en zodra we weer met volle mankracht kunnen werken, kunnen we ons ook meer verdiepen in de ondersteuning van Het Gezonde Net.”
Wat verwachten jullie van Het Gezonde Net?
Sabine: “Ik heb nog gekeken naar de cursus praktijkmanagement van Het Gezonde Net en dat zag er heel goed uit. Maar ook hier geldt weer dat het ons nu aan tijd ontbreekt.
We willen op een gegeven moment wel een stapje hoger met de praktijk en daar kunnen we te zijner tijd best wel wat ondersteuning bij gebruiken.”
Patrick: ”Intramed had onlangs een cursus over data verzamelen. Het Gezonde Net heeft het daar ook over, dat het zo nuttig is om dat aan te leveren bij zorgverzekeraars. Dat stukje moeten wij ook nog gaan oppakken. De vraag hoe ga je nu je bedrijfsvoering inrichten aan de hand van de data en cijfers uit jouw praktijk. Dat is de volgende stap. Hopelijk dat er na de zomer meer ruimte voor komt. We willen eerst meer know-how kweken voordat we goed kunnen delegeren en organiseren.”
We zijn nieuwsgierig naar de praktijkscan van Het Gezonde Net
Sabine: “In mei hebben we een afspraak staan met Het Gezonde Net voor een praktijkscan. Daar zijn we heel nieuwsgierig naar en ik hoop dat die praktijkscan onze eerste goede kennismaking wordt met de ondersteuning van Het Gezonde Net. Dat het voor ons duidelijk wordt waarin Het Gezonde Net ons kan ontzorgen en ondersteunen.”
Patrick: “Er zijn nu veel online bijeenkomsten geweest over bepaalde items vanuit Het Gezonde Net. Binnenkort zijn er netwerkbijeenkomsten die weer lijfelijk gaan plaatsvinden en dan gaat het ook letterlijk meer leven bij ons. Ik hoop dat ik door die bijeenkomsten en het intercollegiaal contact de mensen beter leer kennen. Dan kunnen we ook beter participeren in het netwerk en meepraten in de appgroep.”
Elkaar beter leren kennen en vragen formuleren zorgt voor goede interactie
Nanda: “Zelf zitten we nog volop in de dagelijkse sleur en hebben allemaal tijdgebrek. Op dit moment ligt er geen specifieke vraag voor Het Gezonde Net. Wij moeten nog met vragen komen zodat er ook interactie kan ontstaan.”