Interview met Martijn Schouten, praktijkeigenaar Fysiotherapie Zilverstand
In de afgelopen jaren zijn er verschillende Het Gezonde Net praktijkeigenaren met pensioen gegaan. Gelukkig hebben zij hun praktijk warm kunnen overdragen. Aangezien overnames de komende jaren steeds meer gaan spelen binnen de fysiotherapie hebben wij een drietal kersverse Het Gezonde Net praktijkeigenaren gevraagd hoe de overname is verlopen, welke tips ze hebben en natuurlijk ook hoe Het Gezonde Net ze heeft begeleidt in het proces. We beginnen met Martijn Schouten. Sinds 2020 is hij volledig eigenaar van Fysiotherapie Zilverstad.
Fysiotherapie Zilverstad is een middelgrote praktijk met drie ondersteunende medewerkers en negen gespecialiseerde fysiotherapeuten in dienst. Martijn heeft eerst zelf tien jaar als medewerker voor de praktijk gewerkt, om vanaf 1 januari 2018 deels eigenaar te worden van de praktijk. Vanaf juni 2020 heeft hij het volledige eigenaarschap overgenomen.
“Ik kan in het ondernemerschap meer mijn ei kwijt.”
Waarom heb je ervoor gekozen om de praktijk over te nemen?
“Al tijdens de fysiotherapie opleiding, leek het mij erg leuk om ooit een eigen praktijk te hebben. Ik heb toen al voor de minor ondernemen in de zorg gekozen. Ik ben ook altijd meer een beta kind dan een alfa kind geweest. Nu heb je niet veel met cijfers te maken als fysiotherapeut, maar des te meer als ondernemer. Ik kan in het ondernemerschap meer mijn ei kwijt.”
Hoe is het overnameproces verlopen?
“Het is niet dat ik zelf aan de bel heb getrokken bij mijn toenmalige werkgever dat ik de praktijk wel zou willen overnemen. De praktijkeigenaar benaderde mij zelf met de vraag hoe ik het zou vinden tijdens een voortgangsgesprek in 2015. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. We hebben toentertijd de hulp ingeschakeld van Het Gezonde Net in het nemen van de eerste stap tot overname. Ik ben toen naar Breukelen gegaan om een presentatie van Het Gezonde Net te volgen met betrekking tot hetgeen wat er komt kijken bij een overname. Hier heb ik veel houvast aan gehad.
Begin 2017 is het uiteindelijk concreet geworden. Dan moeten natuurlijk alle zakelijke afspraken gemaakt gaan worden, processen worden bekeken en ook het gehele financiële plaatje. Er moeten dan ineens zoveel weloverwogen beslissingen genomen worden over de voorwaarden, wat is wel reëel en wat niet, ga ik er als persoon of als bv in. Ik heb toen een externe adviseur gevraagd om mij in dit proces te begeleiden.”
Is de verandering van medewerker naar ondernemer erg groot?
“In de eerste jaren deed ik het nog samen met de toenmalige praktijkeigenaar, hierdoor heb ik rustig aan het ondernemerschap kunnen ‘wennen’. De laatste tijd neemt het een hoop meer tijd in beslag, wat ook logisch is. Nu doe ik het immers alleen.”
“Ik neem mijn collega’s mee in het uitzetten van de lijnen en de beslissingen die er genomen worden.”
Hoe heeft het team gereageerd op je veranderende positie?
“Natuurlijk voelt het in het begin wel gek dat je ineens werkgever bent in plaats van werknemer, maar het werd gelukkig heel goed ontvangen door het team. Het voelt nu nog steeds even vertrouwd als toen ik zelf medewerker was, omdat je ook gewoon collega’s blijft. Ik krijg ook terug vanuit het team dat ze de manier van omgang als heel prettig ervaren. Ik neem mijn collega’s ook mee in het uitzetten van de lijnen en de beslissingen die er genomen worden.”
Heb je al veranderingen doorgevoerd sinds je de praktijk hebt overgenomen?
“Qua werkwijze nog niet zozeer. In 2018 zijn we al gestart met Zorg1. Alleen vanwege alle uitdagingen die er lagen vanwege Covid, heb ik het even op een laag pitje gezet. Mijn doel is om dit in 2022 echt te gaan implementeren in de praktijk. Verder heb ik ook van alles in de praktijk zelf vernieuwd. Zo hebben wij een volledig nieuwe vloer, nieuw interieur, het kleurgebruik van het logo overal doorgevoerd. We krijgen ook hele positieve reacties vanuit patiënten terug, dat het echt mooi is geworden. De praktijk heeft nu een veel moderne uitstraling gekregen.”
Wat zijn de grootste uitdagingen in het ondernemerschap?
“Wat ik heel positief vind, is dat wij echt in een hecht team werken. Dit zorgt er ook voor dat we een constante stroom aan patiënten hebben. Wat ik de grootste uitdaging vind op dit moment is hoe je aan nieuw personeel komt. Ook vind ik het lastig om het momentum en de manier te bepalen om veranderingen door te voeren in de praktijk. Met dit soort vraagstukken kan ik dan ook terecht bij Het Gezonde Net.”
“Het Gezonde Net is een heel betrokken, laagdrempelig netwerk is met gelijkgestemden praktijkeigenaren.”
Hoe faciliteert Het Gezonde Net jou als ondernemer?
“ Wat ik heel positief vind aan Het Gezonde Net is dat het een heel betrokken, laagdrempelig netwerk is met gelijkgestemden praktijkeigenaren. We willen allemaal bij die bovenste laag horen. We hebben ook goede sparringspartners aan elkaar. Het Gezonde Net faciliteert in het goed in contact kunnen komen met elkaar door een gezamenlijke eigen mobiele app en regiomeetings te organiseren.
Verder geeft Het Gezonde Net ons goed inzicht in de marktontwikkelingen die er spelen en wat voor kansen dit biedt voor de praktijk. Ze bekijken dit altijd met een kritische blik en gaan nooit zomaar overal in mee. De weg naar Het Gezonde Net is open en makkelijk te bewandelen. Zo helpen ze ons nu met het goed implementeren van Zorg1 in de praktijk. Wat ik ook mooi vind, is dat ze streven naar de 10% belofte. Zo helpt het netwerk bijvoorbeeld met subsidie-aanvragen, het implementeren van nieuwe processen en krijgen we regelmatig het aanbod om mee te werken aan interessante pilots zoals het leefstijlprogramma ‘Het Gezonde Leven’. Het Gezonde Net is de laatste tijd ook zelf een stuk zichtbaarder geworden en duidelijker in hun communicatie voor haar leden, dat vind ik erg positief.”
Heb je nog tips voor andere fysiotherapeuten die een praktijk willen overnemen?
“ Bedenk eerst goed wat voor jou belangrijk is en vooral ook of je ondernemerschap leuk vindt. Blijf open en eerlijk in de communicatie met de huidige eigenaar. Je krijgt toch ineens een andere verhouding met elkaar. Huidige werkgever moet zich blootgeven en je krijgt de resultaten te zien. Als je weinig knowhow en feeling hebt bij wat er komt kijken bij een overname, neem dan een overnamespecialist en financieel adviseur in de arm.”
“Het is belangrijk dat je op de korte termijn snel kunt schakelen en bewegen om op de lange termijn ergens te komen.”
Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een ondernemer?
“Dat is een lastige vraag, want je hebt veel verschillende ondernemers. Het is mooi meegenomen als je goed globaal kunt budgetteren, je agenda-systeem en declaratiesysteem goed kunt beheren en vooruit kunt kijken. Waar wil je naartoe met de praktijk? Hierbij is het belangrijk dat je op de korte termijn snel kunt schakelen en bewegen om op de lange termijn ergens te komen. Zo voorzie ik dat er een toenemende zorgvraag gaat zijn de komende jaren en dat het aanbod aan beschikbare gespecialiseerde fysiotherapeuten niet toereikend genoeg is om aan deze vraag te voldoen. Dat wil ik voor zijn. Mijn stip op de horizon voor de praktijk is dan ook dat ik voldoende aanbod behoud om te blijven voldoen aan de zorgvraag in Schoonhoven. We hebben bijvoorbeeld ook een grote Marokkaanse populatie, dus ook vrouwelijke therapeuten zijn bij ons belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd beschikbaar bent. Zo heb ik drie mailboxen van praktijk op mijn telefoon.”