Interview met Ivo Schoffelen, eigenaar en fiscalist bij Syfers, partner van Het Gezonde Net
Een belangrijk uitgangspunt voor Het Gezonde Net is om de financiële prestatie van onze leden optimaal te krijgen. Financiële coaching is een vast onderdeel van de ondersteuning van Het Gezonde Net. We zijn in dat kader blij met onze nieuwe partner Syfers, wat staat voor slimme cijfers. Syfers is een financiële dienstverlener die al zo’n tachtig fysiotherapiepraktijken ontzorgt op het gebied van boekhouding, belastingzaken en fiscale planning. Ivo Schoffelen, eigenaar en fiscalist bij Syfers: “Ik ben een soort van verliefd op de fysiotherapiebranche. Het is een branche, die genoodzaakt wordt om te ondernemen. Ze hebben een unieke positie ten opzichte van verzekeraars. Het is een markt met enorm veel potentie en waar heel veel kansen liggen. Daarom is het zo leuk om fysiotherapiepraktijken te mogen begeleiden in hun groei naar ondernemerschap.”
Fysiotherapeuten staan open om te leren
Hoe is de samenwerking met Het Gezonde Net ontstaan?
“Zoiets loopt altijd via via. Ron Haanschoten kenden wij al als klant en wij werken nauw samen met Rens van Wijngaarden van Praktijk Dashboard. Dus de link naar Het Gezonde Net was zo gelegd. Vanuit mijn eigen ervaring met de fysiotherapiebranche was mijn interesse snel gewekt om partner te worden van dit netwerk. De fysiotherapeuten die ik als klant heb zijn over het algemeen zeer prettige klanten. Ze staan heel erg open om te leren. Dat maakt mijn werk zo leuk. Je ziet nu een transitie plaatsvinden van het oude praktijkhouderschap naar meer ondernemerschap. Ze proberen een goede balans te vinden tussen het opzetten van een goede onderneming en de kwaliteit van de dienstverlening zo hoog mogelijk houden.”
“Er vindt een transitie plaats van het oude praktijkhouderschap naar meer ondernemerschap.”
Welke bijdrage levert Syfers aan Het Gezonde Net praktijken?
“Wij hebben een adviserende rol over fiscale en financiële zaken. Zo zijn wij laatst betrokken geweest bij een subsidieaanvraag. Het Gezonde Net consulteert mij dan op dat vlak. Op de achtergrond adviseren wij dan hoe je zoiets dient te behandelen op boekhoudkundig en fiscaal gebied. Dat willen we gaan intensiveren. En we houden digitale presentaties, waar alle Het Gezonde Net leden zich voor in kunnen schrijven. Hoe meer leden zich bij ons aansluiten hoe meer inzicht we krijgen in De Gezonde Net praktijken, hoe die zich verhouden ten opzichte van elkaar maar ook hoe die zich verhouden tot andere fysiotherapiepraktijken. Mijn stille hoop is natuurlijk dat meer praktijken zich bij ons aansluiten als totaalklant zodat we optimaal resultaat kunnen gaan behalen. We hebben inmiddels in alle regio’s presentaties gehouden en verteld hoe wij keken naar de fysiotherapiebranche en vanuit daar zijn er al meerdere praktijken klant geworden bij Syfers.”
Fysiotherapie nog niet in de top vijf van zorgverzekeraars en overheid
Wat is de kracht van Het Gezonde Net?
“De fysiotherapiebranche is een markt die in een enorme transitiefase zit en waar behoorlijk wat grote partijen zich samenpakken Dat is niet voor niets omdat je je moet kunnen wapenen tegen zorgverzekeraars en overheid. Fysiotherapie staat nog niet in de top vijf van belangrijkste zorgverleners en dat zou eigenlijk wel moeten. Dat geldt overigens voor nog meer zorgverleners. Daar heb je dus kracht voor nodig. Kracht en kennis kun je bundelen. Wat ik heb meegemaakt tijdens de presentaties die ik heb gegeven op fysieke locaties dat er echt heel veel kennis wordt gedeeld. Dat is de kracht en meerwaarde van Het Gezonde Net.”
“Zorg voor grip op je onderneming”
Heb je nog tips voor de fysiotherapiebranche?
“Mijn advies is: realiseer je dat je een onderneming hebt en dat een onderneming heel erg leuk kan zijn. Het hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit van de dienstverlening. Maar zorg wel dat je grip hebt op je onderneming. Daarvoor heb je data nodig. Dat is datgene wat wij heel graag willen leveren. Hoe verhouden de kosten zich ten opzichte van de omzet? Zorg dat je daar een goed beeld van hebt. Dan kun je tijdig bijsturen waar nodig, zodat niet alleen de kwaliteit gewaarborgd blijft maar dat er ook een mooie winstgevendheid in zit.
Dat is niet alleen voor jou als praktijkhouder van belang, maar het is ook belangrijk dat je aan de zorgverzekeraars kan laten zien hoe je ervoor staat. Het is zaak dat je gaat anticiperen op hetgeen wat komen gaat, zoals de pakketzorg. Dan wordt er als het ware een rugzakje afgegeven en gezegd: ‘jongens verdeel het maar en regel het maar’. Daar moet je op voorbereid zijn. Als je ook een stukje van die taart wilt, dan zul je wel precies moeten weten wat je kostprijzen zijn enzovoorts, enzovoorts.”
“Mijn tweede advies is: kijk eens wat vaker naar de mogelijkheden om zorgverlening aan bedrijven aan te bieden. Bedrijven krijgen en nemen meer en meer verantwoordelijkheid voor hun personeel op het gebied van fitheid en preventie. Daar ligt nog een markt die nog weinig is aangeboord maar die zeker interessant is voor de fysiotherapiebranche.”