Het Gezonde Net klantervaring Bas Roovers, Fysiotherapie Heusdenhout
Fysiotherapie Heusdenhout is al heel wat jaren lid van Het Gezonde Net. Bas Roovers, vormt met Sander van Ooijen en Frans Linders de driemans maatschap. Bas en Sander zijn samen de praktijkmanager opleiding van Het Gezonde Net gestart. Fysiotherapie Heusdenhout heeft twintig gespecialiseerde fysiotherapeuten in dienst en is gevestigd in een multidisciplinair gezondheidscentrum, waarvan zij tevens eigenaar zijn. Kennis van praktijkmanagement is bij zo’n grote praktijk dus zeker wel een vereiste. Wij hebben Bas gevraagd wat hij wil bereiken met de opleiding en natuurlijk ook meteen naar zijn ervaringen met Het Gezonde Net.
Bas: “Het managen van een gezondheidscentrum en je eigen praktijk naast je werk als fysiotherapeut is niet eenvoudig. Ik ben dan ook heel blij met de praktijkmanager opleiding van Het Gezonde Net. We richten ons centrum in met zoveel mogelijk disciplines onder één dak waarmee we kunnen samenwerken om de zorg rondom complexe zorgvragen goed te kunnen inrichten. Een belangrijke pijler in onze praktijk is neurorevalidatie en we zijn nu sinds een aantal jaren specifiek bezig om een programma op te zetten voor dwarslaesiepatiënten. Ik hoop binnen de praktijkmanager opleiding handvatten aangereikt te krijgen hoe wij zo’n programma succesvol kunnen uitrollen.”
Om welke reden zijn jullie aangesloten bij Het Gezonde Net?
“De praktijk was al lang voor mijn tijd lid van Het Gezonde Net. De reden om toendertijd lid te worden was om te kunnen samenwerken en sparren met andere praktijken zonder dat je in elkaars vaarwater zit. De leden zitten verspreid over het land, waardoor je veilig kunt sparren over zaken die er in jouw praktijk of in je omgeving gebeuren, zonder dat je last hebt van concurrentie perikelen. Daarnaast blijven wij door Het Gezonde Net goed op de hoogte wat er in ‘zorgland’ gebeurt.”
“Houtje-touwtje manier van managen kan niet meer”
Waarom kies je om de praktijkmanager opleiding van Het Gezonde Net te volgen?
“Daar was ik al een tijdje naar op zoek. We hebben nu twintig mensen in dienst, een eigen schoonmaakdienst, we hebben huurders, dan is het toch best wel in één keer een grote stap om dat allemaal te managen. We merkten dat onze managementtaken belangrijker werden doordat we hard aan het groeien zijn. Je kunt dan niet langer op een houtje-touwtje manier werken. Je moet professionaliseren. Er is ook meer behoefte ontstaan aan strategie. De opleiding sluit daar mooi bij aan omdat deze praktijkgericht is en doelgericht op fysiotherapie. Het is een super mooie cursus die Het Gezonde Net aanbiedt. Het geeft inzicht in de structuren, hoe je ze neer kunt zetten. We zijn nu begonnen met strategisch management, daarbij kijken we naar wat er speelt op zowel landelijk als regionaal niveau maar ook wat er speelt in de eigen wijk. Zo komen we steeds een stapje verder.”
Kun je wat meer vertellen over jullie programma voor dwarslaesiepatiënten?
“Neurorevalidatie is binnen onze praktijk heel belangrijk. Vijftig procent van onze patiënten komen met een neurologische aandoening in onze praktijk, zoals Parkinson en MS patiënten en mensen die een hersenbloeding hebben gehad. We zijn nu sinds een aantal jaren specifiek bezig om een programma op te zetten voor dwarslaesiepatiënten. Wij proberen met ons centrum zo goed mogelijk aan te sluiten op de trajecten die aflopen in de derde en in de tweede lijn, zoals de ziekenhuizen en revalidatiecentra.”
“Het paste niet in het traditionele fysiotherapie halfuurtje”
“We hebben de afgelopen jaren geconstateerd dat een dwarslaesiepatiënt niet goed geholpen werd in de reguliere fysiotherapie. Er is vaak te weinig kennis van het complexe beeld van de patiënt, maar ook de therapie en training past gewoon niet in het huidige fysiotherapie halfuurtje. Je moet deze mensen ontzettend hard trainen om een beetje vooruitgang te boeken. Daarom hebben we het zo ingericht dat we veel meer tijd aan deze patiënten kunnen besteden. Dat hebben we eerst op vrijwillige basis gedaan. We zagen namelijk dat de resultaten zo goed waren dat we het niet over ons hart konden verkrijgen om het niet te doen.”
“In Engeland werden we overrompeld door de manier van werken”
Kennis en kunde opgedaan in Engeland
“We zijn daarvoor ook naar een praktijk in Engeland geweest op aanraden van een patiënt van ons, die daar haar revalidatietraject verder heeft doorlopen. Zij wilde zelf steeds meer en meer, maar wij zaten destijds nog een beetje vast in dat gewone fysiotherapie stramien. Zij vertrok naar Engeland om daar haar revalidatie verder op te pakken. Wij waren daar eerst wat sceptisch over maar toen zij terugkwam en wij zagen dat ze enorm vooruit was gegaan, stonden we eigenlijk een beetje perplex. Wij zijn toen zelf naar Engeland gegaan en werden overrompeld hoe het er daar aan toe ging. Er werd drie uur lang intensief getraind met patiënten. Om stappen vooruit te maken moeten deze patiënten veel harder trainen dan dat wij hier gewend zijn te doen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Dit heeft goed uitgepakt. Inmiddels krijgen we steeds meer naamsbekendheid. Mensen uit heel de regio komen naar ons toe om drie keer in de week hard te trainen.”
Stichting oprichten
“De kern van het programma is dus dat de intensiteit een heel stuk hoger ligt, je zit meer tegen een personal training aan. Het probleem is alleen de vergoeding. We krijgen onze extra tijd niet vergoed en we zijn als praktijk te klein om het wetenschappelijk te onderbouwen. We hopen dan ook in de toekomst een stichting te kunnen oprichten. Dat mensen ook donaties kunnen doen voor mensen die het niet kunnen betalen. Zo hopen we deze zorg toegankelijk te kunnen maken voor iedereen. In de praktijkmanager opleiding krijgen we ook meer inzicht hoe je anders naar verdienmodellen kunt kijken. ”
Hoe bouw je een netwerk op?
“Voor ons zijn de dwarslaesie revalidatiecentra het belangrijkste. Die moeten op de hoogte zijn dat we dit doen. Ze waren eerst wat terughoudend, maar in de loop der jaren hebben ze met eigen ogen de positieve resultaten kunnen zien. We zijn steeds meer de samenwerking op gaan zoeken, zodat we elkaar aan kunnen vullen. Zo heeft een collega van het revalidatiecentrum Rotterdam een tijdje bij ons gewerkt om mee te kijken en kennis te maken met het traject en ons project. Ook heeft hij bij ons een dwarslaesie cursus ontwikkeld die we eerst intern hebben uitgerold en nu ook voor externe partijen kunnen aanbieden. Op deze manier hopen we een netwerk te kunnen opzetten voor de regio Rotterdam-Breda, zodat patiënten die ontslagen worden terechtkomen bij een praktijk met kennis van zaken.”
Waarom kies je om een gespecialiseerd programma op te tuigen?
“De fysiotherapiedichtheid in Breda is enorm. Daarom is het ook belangrijk dat je keuzes maakt met betrekking tot jouw specialisaties en dat wat je doet, moet je heel goed doen. Wij vinden het belangrijk dat onze kwaliteit heel hoog is. Daar hebben we bewuste keuzes in gemaakt.”
Denk je dat wij hier steeds meer naartoe gaan in de fysiotherapie?
“Ik denk het wel. En dat vind ik ook een goede zaak. Als ik naar mijn patiënten kijk en ik krijg iemand met schouderklachten dan stuur ik hem door naar mijn collega die gespecialiseerd is in schouders. Die kan dat veel beter dan ik. Wij hebben de luxe dat we alle specialisaties onder één dak hebben. Maar eigenlijk zouden kleinere praktijken dat ook moeten doen. Dat ze hun eigen netwerk hebben zodat ze weten met deze klacht kun je daar naar toe. Ik zie wel dat fysiotherapeuten daarin al meer gaan samenwerken en dat juich ik alleen maar toe.”
“Patiënten nemen de moeite om te reizen voor de oplossing waarin ze geloven”
Heb je nog een advies voor andere praktijkeigenaren?
“Op het moment dat je ergens in gelooft, dat de zorg op een andere manier kan worden ingericht, hou dan niet te strak vast aan dat half uurtje. Wees niet te bang om te investeren in zorg die kwaliteit van leven opbrengt. Wij hebben in het begin heel veel voor niets gedaan, maar we zien nu dat het zich gaat terug betalen. Revalidatiecentra verwijzen nu steeds meer door en we hebben een andere patiëntenstroom gekregen. Patiënten die de moeite willen nemen om te reizen voor de oplossing waarin ze geloven.”