Bas Tittse (52) is mede-praktijkeigenaar, samen met Jolanda van ‘t Hof, van Fysiocentrum Nijmegen en is sinds kort lid van Het Gezonde Net. Hier zijn wij natuurlijk erg blij mee, omdat de praktijk helemaal past binnen de Het Gezonde Net familie. De praktijk heeft vanaf maart 2021 twee locaties en er werken in totaal 14 fysiotherapeuten. Zij werken met verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie. Wij hebben Bas gevraagd waarom hij heeft gekozen voor Het Gezonde Net en wat zijn verwachtingen zijn. Bas: “Wij hebben dit jaar de stap naar schaalvergroting gezet en zijn in de voorbereidingen om met de programma’s van Zorg1 te gaan werken. Hierdoor ontstond de behoefte aan een stukje kwaliteits- en managementondersteuning en aan een sparringpartner. Het Gezonde Net voorziet in deze behoeftes.”
“Het Gezonde Net is mijn sparringpartner en managementondersteuner”
mond-tot-mond reclame
“We zijn nog maar heel kort lid van Het Gezonde Net, dus ik heb nog geen concrete ervaringen te delen. Maar mijn verwachtingen zijn hoog. Ik verwacht dat ze ons kunnen ondersteunen en coachen op het gebied van kwaliteit en leidinggeven en hoe je de organisatie het beste kunt aansturen. Ik vind het fijn als ik daarover kan sparren. Dat je de ervaringen hoort van andere praktijken en dan je eigen weg daarin te zoeken. Kijken wat bij ons past om het zo efficiënt mogelijk te gaan organiseren. In de opleiding tot fysiotherapeut leer je niets over praktijkmanagement, dus dat is iets wat je jezelf aan moet leren. Nu kan je wel door schade en schande wijzer worden, maar het is beter om te luisteren naar (ervarings)deskundigen. Het is niet zo dat we het nu niet goed doen, maar ik denk wel dat het beter, makkelijker en leuker kan. Ik heb er alle vertrouwen in dat die verwachtingen waargemaakt worden. Want de mond-tot-mond reclame over Het Gezonde Net is zeer positief. Ze hebben belangrijke connecties en goede partners en handige tools op het gebied van managementondersteuning.”
“Op onze beurt kunnen wij onze ervaringen met betrekking tot multidisciplinair werken delen”
multidisciplinair werken
“Op onze beurt kunnen wij met onze praktijk Het Gezonde Net ook iets bieden. Wij hebben veel ervaring op het gebied van multidisciplinair werken en die ervaring willen wij graag delen. Zo zie ik het netwerk ook, als een wisselwerking en samenwerking om ons vakgebied verder te ontwikkelen naar de next level. De ontwikkelingen in de zorg gaan hard. Binnen de fysiotherapie zien we een kanteling. De patiënt wordt niet meer alleen gezien als aandoening die enkel een hands-on behandeling nodig heeft in een hokje. De patiënt wordt als een geheel gezien en de fysiotherapeut gaat daarom ook kijken naar copingstijlen, pijnbeleving, zelfregie, leefstijl en preventie. Je wordt naast behandelaar, hands -on of in een training setting ook coach en motivator. Tevens wordt evidence based werken belangrijker en we zien dat disciplines elkaar meer gaan opzoeken. Als we gebruikmaken van elkaars expertise met de fysiotherapeuten onderling en van de andere disciplines kunnen we zorg op maat leveren dat zorgt voor een effectiever behandelplan en herstel.”
‘Next-level’ niveau
“Maar hoe kan je nu goed samenwerken in de eerstelijn zonder dat dat teveel gaat kosten? Wat is het format daarvoor, als je met een ergotherapeut, logopedist of psycholoog gaat samenwerken? Hoe ga je dat vormgeven? Hoe is het effectief? Dat zijn de vragen waar wij met z’n allen een antwoord op moeten formuleren. Wij hebben daar als praktijk, vanuit onze revalidatiezorg, ruime ervaring mee. Ik ben zelf veel met complexere pijn- en vermoeidheidspatiënten bezig geweest. We doen ook veel met oncologie in een multidisciplinaire setting. Die ervaring wil ik delen binnen Het Gezonde Net. Want dat zit bij ons op een ‘next-level’ niveau.”
“Het zaadje dat geplant is verder laten groeien”
“Ik denk dat wij als praktijk veel inhoudelijke input kunnen leveren over het multidisciplinaire werken. Dus laat mij maar in een werkgroep zitten om met meerdere therapeuten en disciplines van gedachten te wisselen. Dat we met elkaar gaan kijken wat we nodig hebben. Kijken hoe we het zaadje, dat nu geplant is, verder kunnen laten groeien. Niet door het van bovenaf op te leggen, maar juist door het van onderaf te benaderen en met z’n allen te kijken naar hoe we dit het beste kunnen doen.”
“Het Gezonde Net zie ik als een positieve leeromgeving”
Blijven doorontwikkelen
“In mijn optiek krijg je straks een tweedeling in de fysiotherapie. Fysiotherapeuten die alles bij het oude laten en de fysiotherapeuten die zich doorontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat we steeds meer zorg op maat moeten gaan leveren zodat we naast 1 op 1 behandelingen samenwerken met elkaar en gebruik maken van alle tools die we kunnen inzetten. E-health en educatie zullen daar steeds meer een rol in spelen. We moeten het groter en breder zien. En daar kan Het Gezonde Net als netwerk een hele positieve leeromgeving voor zijn.”