Lars Martinus (49) is praktijkeigenaar van Fysiotherapie De Schooten in Den Helder. In 2008 maakte hij kennis met Het Gezonde Net. Hij is vanaf het begin af aan een actief lid en is blij met de ondersteuning die hij door de jaren heen heeft gekregen van ons netwerk. Lars: “Door de ondersteuning en begeleiding van Het Gezonde Net heb ik een helicopterview gekregen. Ik heb een bedrijfsmatige manier van kijken ontwikkeld die onze fysiotherapiepraktijk verder helpt.”
“Ik kijk nu met een helicopterview naar mijn praktijk”
Waarom kiezen voor Het Gezonde Net?
“Het Gezonde Net heeft mij geholpen om meer een zorgondernemer te worden. Het vak van fysiotherapeut is in de loop der jaren sterk veranderd. Vroeger was het simpel, de telefoon ging, je maakte de afspraak en je behandelde de patiënt en dat werd vergoed. Je hoefde niet aan marketing te doen, want er lag een A4-tje naast de telefoon met zo’n 20 tot 30 namen van patiënten die op de wachtlijst stonden. Vervolgens kwam de slag naar meer kwaliteit in de zorg en de HKZ-certificering. Als voorbereiding op de HKZ-certificering bood Het Gezonde Net management cursussen aan, waarbij je je eigen praktijk onder de loep nam. Aan het eind van de cursus was je klaargestoomd om zo’n HKZ audit te ondergaan. Op die manier heb ik geleerd om een stapje terug te doen als zorgverlener en om met een helicopterview naar de praktijk te kijken. Je gaat meer op een bedrijfsmatige manier naar je organisatie kijken.”
“Het Gezonde Net zet de lijnen uit met visie op de toekomst”
“Nu is Het Gezonde Net nog steeds belangrijk voor ons omdat ze echt vooraan zitten bij alle ontwikkelingen in de fysiotherapiebranche en het zorglandschap. Wij kunnen dat als praktijk en als individuele fysiotherapeut niet bijbenen. Wat ik zo fijn vind is dat zij de lijnen uitzetten welke kant het opgaat. Daar maken ze ook producten voor waarbij wij kunnen aansluiten. Die visie komt heel erg overeen met de onze.”
“Naast de reguliere fysiotherapie willen we met onze praktijk ons meer gaan richten op de multidisciplinaire aanpak en de patiënt wat breder gaan bekijken. In de wijk waar wij zitten met onze praktijk zie je dat de sociale klasse van middel tot laag is. We zien steeds meer mensen met hele zware problematiek in de praktijk komen. Mensen van vijftig jaar of ouder met drie, vier of vijf verschillende aandoeningen die voor een groot deel gerelateerd zijn aan de manier waarop wij ons leven leiden in dit land. Dus met veel stress, slechte voeding en ga zo maar door. En om dat een beetje het hoofd te bieden naar de toekomst toe moeten we daar iets mee met z’n allen. Die zorgkosten blijven maar oplopen en oplopen. Je kunt niet langer wachten tot mensen ziek worden en pas dan gaan behandelen. Dat besef begint nu wel bij iedereen door te dringen.”
“Naast reguliere fysiotherapie zetten we nu ook in op preventie”
“Wij zijn onze praktijk nu steeds meer aan het ontwikkelen binnen de richting van preventie op de lange termijn met leefstijlinterventies, leefstijlcoaching en voeding. Daar ondersteunt Het Gezonde Net ook in. Ze hebben samen met andere partners Het Gezonde Leven ontwikkeld. Dat zijn kant-en-klare leefstijlproducten die je als praktijk kunt aanbieden. Dat gaat van gezondheidscheck tot complete leefstijlcursussen op het gebied van voeding beweging en ontspanning. Het liefst zou ik bij elke patiënt die met een fysiotherapeutische klacht bij ons de praktijk binnenkomt, aandacht willen besteden aan leefstijlfactoren. Dat iedereen een gratis screening kan krijgen door een leefstijlcoach bijvoorbeeld.”
“De netwerkdagen van Het Gezonde Net geven mij energie”
Kun je omschrijven wat Het Gezonde Net voor netwerk is?
“De interactie gaat meestal via netwerkdagen die twee tot drie keer per jaar georganiseerd worden. En dat zijn van die dagen waarvan je terugkomt met een bak vol energie. Je raakt er door geïnspireerd en je krijgt gelijk zin om het één en ander te gaan oppakken. Dat mis ik nu wel door corona. Daarnaast hebben ze een nieuwsbrief en één of twee keer per jaar komen ze gewoon langs. Dan komen ze de boel scannen en kijken wat je hebt gedaan, hoe het loopt en kijken of je vooruit gaat. Ze kunnen soms ook als een stok achter de deur fungeren als je dat wilt. Dan monitoren ze jouw vooruitgang. Het Gezonde Net is heel toegankelijk en goed bereikbaar. Als ik ergens tegenaan loop of ik heb weer een plannetje en ik wil daarover praten, ook dan zijn ze niet te beroerd om langs te komen. Ik vind het hele leuke mensen.”
Voor wat voor praktijken is Het Gezonde Net een geschikt netwerk?
“Ik denk niet dat het uitmaakt of je als praktijk groot of klein bent. Het moeten wel praktijken zijn die vooruit willen, die een visie naar de toekomst hebben en die werken aan kwaliteit. Ik zie Het Gezonde Net als een kwaliteitsnetwerk, waarbij we ons wel willen onderscheiden van de praktijken die minder bezig zijn met ontwikkeling en kwaliteit.”
Beveel je Het Gezonde Net aan bij collega praktijkhouders?
“Absoluut. Het Gezonde net heeft mij ondernemerschap gebracht en een veel betere kijk op het zorglandschap in zijn totaliteit. Ik ben nu veel meer een zorgverlener geworden dan alleen een fysiotherapeut. Ik kijk veel meer buiten de kaders van de fysiotherapie. Ik heb een bredere kijk op de zorg gekregen.”